چگونه ورزش بدنسازی می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد؟

2

سرطان سینه یکی از رایج‌ترین سرطان‌ها در میان زنان ایرانی محسوب می‌شود. هزار زن ایرانی سالانه به این سرطان مبتلا می‌شوند. اما نکته نگران کننده این است که سن ابتلا به سرطان سینه در ایران ۵ سال پایین‌تر از سطح جهانی گزارش شده است. اکنون  میانگین سن ابتلا به این بیماری در ایران بین ۴۵ تا ۵۵ سال است. در حالی‌که این سن در کشورهای غربی بین ۵۰ تا ۶۰ سال اعلام شده است.

هیچ کس نمی‌تواند به طور دقیق پیش‌بینی کند که شما به این بیماری مبتلا خواهید شد یا خیر. علت ابتلا به این بیماریهنوز به طور یقین پیدا نشده است. هنوز محققان در حال بررسی برای یافتن یک پاسخ هستند. باید بگویم از آنجا که شما زن هستید و هورمون‌های زنانه دارید، همیشه در معرض ابتلا به سرطان سینه هستید.

اما محققان معتقدند که هرنوع ورزشی به طور چشم گیری خطر ابتلا به سرطان سینه که رایج ترین نوع سرطان در میان زنان است را کاهش می‌دهد.

عوامل خطرزای ابتلا به سرطان چیست؟

در بیشتر منابع عوامل خطرزا برای مبتلا شدن به سرطان را اضافه وزن و چاقی، استعمال دخانیات، مصرف زیاد غذاهای فراوری شده، مصرف بیش از حد الکل و تحرک نداشتن گزارش کرده اند. فواید ورزش برای کاهش وزن، تناسب اندام  و تقویت خلق و خو برای همه  به خوبی شناخته شده است. پس می توان به این نتیجه رسید که داشتن برنامه منظم ورزشی می تواند برخی از عوامل دخیل در ابتلا به سرطان سینه را در زنان کاهش دهد.

علاوه بر این تحقیقات نشان دادهاست که ورزش یکی از بهترین روش ها برای برگرداندن بیماران مبتلا به سرطان سینه بعد از دوره های شیمی درمانی آنها است. نکته مهم دیگر این است که تحقیقات نشان داده اند زنانی که بعد از دوره های دارو درمانی به طور مرتب ورزش کرده اند خطر عود بیماری در آنها بسیار کمتر آز سایرین است.

نتایج تحقیقات دربارۀ ورزش و سرطان سینه

سرطان سینه

طبق دو پژوهشی که در جلسه سالیانه جامعه سرطان‌شناسی بالینی آمریکا ارائه شد، زنانی که به طور مرتب در برنامه هفتگی خود ترکیبی از تمرینات بدنسازی و هوازی را اجرا کردند خطر ابتلا به سرطان سینه در آنها ۳۰درصد کاهش داشت. نتیجه جالب از این تحقیقات این بود که حتی زنانی که عادت به سیگار کشیدن یا اضافه وزن ( عوامل خطرزا احتمال افزایش سرطان سینه) داشتند،  بعد از شرکت کردن در این برنامه تمرینی نیز خطر ابتلا به سرطان سینه در آنها کاهش یافت.

چرا ورزش می تواند ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد؟

توضیح اساسی در پاسخ به این سوال را محققان اعضای جامعه سرطان شناسی بالینی آمریکا اعلام کردند. این محققان گزارش کردند علت اصلی ابتلا به سرطان سینه هنوز مشخص نیست و هر کسی می‌تواند دچار این بیماری شود. اما تا حد زیادی دلایل هورمونی می تواند یکی از عوال کلیدی و تاثیرگزار بر سرطان سینه باشد. استروژن هورمون اصلی بدن زنان است که مقدار زیاد آن عاملی برای ایجاد سرطان سینه اعلام شده است.

اگرچه کاملاً درک نشده است که چگونه ورزش خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش می دهد. اما تصور می شود که ورزش به کاهش چربی بدن کمک می کند و در نتیجه باعث کاهش سطح هورمون هایی چون استروژن، لپتین، انسولین و فاکتورهای رشد (IGF-1) می شود که توسط چربی ترشح می شوند.

مقادیر بالای لپتین، انسولین و IGF-1 پیشرفت تومور پستان را افزایش می دهد. از طرفی افزایش سطح این هورمون ها به طور مستقل بیوسنتز استروژن را در سلول های چربی افزایش می دهد. غلظت بالای استروژن با افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان همراه است. بعد از یائسگی، بافت چربی منبع اصلی استروژن برای زنان می شود. بنابراین کاهش چربی بدن باعث کاهش سطح استروژن و سایر هورمون ها و فاکتورهای رشد مرتبط با افزایش خطر ابتلا به سرطان می شود.

ورزش همچنین باعث کاهش التهاب، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش مقاومت به انسولین و کاهش استرس می شود. تمام این عوامل گفته شده به کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان و حداقل 25 بیماری پزشکی دیگر از جمله دیابت نوع 2، پوکی استخوان، سرطان روده بزرگ و بیماری های قلبی عروقی کمک می کند.

چه مقدار ورزش برای کاهش خطر ابتلا به سرطان لازم است؟

ورزش به جلوگیری از سرطان پستان در زنان در هر سنی می تواند کمک کند. اما به ویژه برای زنان یائسه بسیار مفیدتر است. تخمین زده می شود ورزش روزانه که توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان 150 دقیقه در هفته تعریف شده است ( 20 دقیقه روزانه) 20-30٪ از بروز سرطان سینه در زنان یائسه جلوگیری می کند.

سرطان پستان

فعالیت بدنی همچنین به کسانی که مبتلا به سرطان سینه هستند کمک می کند. پس از تشخیص بیماری، ورزش می تواند میزان مرگ و میر را حدود 24٪ کاهش دهد.

محققان به این نتیجه رسیدند که مقدار زمانی که شما به ورزش اختصاص می‌دهید مهم است. شدت تمرین می تواند در مراحل بعدی در اولویت قرار گیرد. پس تمرکزتان را برای شروع یک زندگی فعال با ورزش بر روی دقایقی که می توانید به فعالیت بپردازید بگذارید.

چگونه بدنسازی به کاهش سرطان پستان کمک می کند؟

در یک تحقیق دیگر که در سال ۲۰۱۲ در هاروارد انجام شد به این نتیجه رسیدند که تمرینات بدنسازی موجب می‌شود بدن هورمونی به نام “آیریزین” را تولید کند. آیریزین باعث تغییر در سلول‌های چربی می‌شود و موجب بالا رفتن متابولیسم (سوخت و ساز) می شود که در نهایت منجر به سوختن کالری بیشتر می شود.

بهتر است بدانید که فواید بدنسازی تنها ساختن عضلات زیبا نیست و کاهش هورمون استروژن و تولید هورمون آیریزین از فواید تمرین با وزنه است که در کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه نقش اساسی دارند.

کلام آخر

شاید دلیل اصلی من برای نوشتن این مطلب در فیت لیدی آگاه ساختن شما از این موضوع است که داشتن فعالیت بدنی میتواند عوامل خطرزای بروز سرطان سینه و یا سایر سرطان ها را کاهش دهد.

پس با رعایت یک رژیم غذایی متعادل به همراه برنامه تمرینی مناسب می توانید تا حد زیادی از بدنتان در برابر بیماری ها مراقبت کنید.

در ادامه بخوانید: رژیم مدیترانه ای و خطر ابتلا به سرطان سینه

اگر این مطلب مورد پسند شما بود، حتماً اینستاگرام فیت لیدی را دنبال کنید تا از تازه ترین مطالب ما آگاه شوید.

2 دیدگاه

پاسخ دادن

دیدگاه خود را وارد کنید
لطفا نام خود را وارد کنید