
حتما تجربه این را داشته اید که موزیک ورزشی ، انگیزه و اشیاق شما را برای فعالیت بدنی بیشتر کرده باشد. یا وقتیکه موزیک مورد علاقه شما در کلاس ورزش پخش می شود هیجان زده می شوید.
حتی موزیک آرامی که در کلاس یوگا شما را آرام می کند هم موزیک ورزشی محسوب می شود.
اینها تنها موارد محدودی از اثرات گوش دادن به موزیک هنگام ورزش است. موزیک بر عملکرد ورزشی نیز اثرگذار است. به همین دلیل موزیک ورزشی برای دوندگان مسابقات و ماراتون ممنوع شده است. چرا که موزیک می تواند ورزشکار را آنچنان برانگیزد که از آن به عنوان “دوپینگ مغز” یاد می شود.
قطعاً شما هم لیستی از موزیک های مورد علاقه دارید که هنگام ورزش گوش می دهید، تا انگیزه و لذت بیشتری را تجربه کنید. خبر خوب این است که دانشمندان نیز با دلایل علمی این کار را حمایت می کنند.
در این مطلب فیت لیدی به 10 نکته مهم درباره موزیک ورزشی می پردازیم.
1) موزیک شما را از خانه بیرون می کشد
تا به حال شده حوصله بیرون رفتن از خانه برای پیاده روی یا باشگاه را نداشته باشید؟
زمان آن رسیده که گوش دادن به موزیک در ورزش را امتحان کنید. موزیک ورزشی شما را به حرکت وا می دارد.
در یک تحقیق علمی افرادی که به موزیک ورزشی گوش می دادند انگیزه بیشتری برای شروع دویدن داشتند. همچنین بیشتر از بقیه تمایل به ادامه دویدن داشتند.
2) موزیک ورزشی فعالیت های شدیدتر را آسان می کند
حس می کنید مدتی است در ورزش پیشرفتی نداشته اید؟ سعی کنید برای جلسه تمرین بعدی چند موزیک خوب آماده کنید.
در یک مطالعه افرادی که به موزیک ورزشی گوش می دادند، با انرژی بیشتری رکاب زدند، بدون اینکه این تلاش بیشتر برای آنها ناخوشایند باشد. در حالیکه رکاب زدن آرامتر ولی بدون موزیک ورزشی برایشان سخت تر بود.
همچنین در چندین مطالعه دیگر نشان داده شده است که موزیک ورزشی به خصوص حین تمرینات استقامتی (طولانی مدت) و با تکرار بالا اثرات ویژه ای دارد.
به بیان دیگر موسیقی ورزشی می تواند انجام فعالیت ورزشی سخت را آسان تر کند. بدون اینکه متوجه شوید دارید کار سخت تری انجام می دهید.
محققان هنوز دلیل قطعی این مساله را نمی دانند، اما بسیاری آن را با “اثر مترونوم” مرتبط می دانند. مترونوم (metronome) یک وسیله موسیقیایی برای ایجاد تعداد ضرب آهنگ یکسان در دقیقه (BPM) است. بنابراین موزیک ورزشی مناسب به حفظ سرعت و ضرب آهنگ (تمپو) کمک می کند. تمرکز مغز از دشواری حرکت برداشته و به تشخیص ضرب آهنگ موزیک معطوف میشود.
3) موزیک ورزشی هیجان را افزایش می دهد

موزیک مناسب می تواند سطح آمادگی روحی و روانی برای انجام ورزش را ارتقا دهد. بلندی صدا و ضرب آهنگ (تمپو) موزیک بر عملکرد شما موثر است. اما اینکه شما با شنیدن یک موزیک خاص چه احساسی دارید مهم تر است.
در واقع هیچ موزیک ورزشی وجود ندارد که برای همه مناسب باشد. اینکه با شنیدن یک موزیک چه احساسات و خاطراتی در ذهن شما تداعی می شود، یا اینکه چقدر با متن ترانه ارتباط برقرار کنید کاملاً سلیقه ای است. همین موارد میزان اثرگذاری یک موسیقی ورزشی را بر افراد مختلف تعیین می کند.
4) موزیک شما را آرام و ریلکس می کند
موزیک ورزشی صرفاً موزیک هایی با تمپوی (تعداد ضرب آهنگ در دقیقه) بالا نیستند. گفتیم که ضرب آهنگ موزیک باید با نوع فعالیت و همچنین با احساسات شما هماهنگ باشد. به همین دلیل است که هیچ موزیک ورزشی یکسانی که برای همه مناسب باشد وجود ندارد.
گاهی نیاز دارید که یک موزیک ورزشی با تمپوی آرامتر، مثلاً با تمپوی 80 BPM شما را آرامتر کند. این برای زمانی است که ضربان قلب و هیجان باید پایین بیاید؛ مثلا قبل از شروع یک مسابقه یا یک فعالیت شدید. همچنین برای زمانیکه از ورزش فارغ شده اید و در حال سرد کردن بدن (cool down) هستید. این نوع موزیک ورزشی همچنین برای ورزش هایی با حرکات آرامتر مانند یوگا، پیلاتس و حرکات کششی نیز مناسب است.
5) موزیک به هماهنگی حرکتی کمک می کند
تاثیر موزیک بر هماهنگی حین حرکت فقط مختص رقاص ها نیست. سوا از نوع حرکتی که انجام می دهید، موزیک ورزشی در ریتمیک کردن آن موثر است.
بر اساس مطالعات علمی، گوش دادن به موزیک، فعالیت های الکتریکی در برخی نواحی مغز که مسئول ایجاد هماهنگی حرکتی هستند را افزایش می دهد. به همین دلیل است که در کلاس های ایروبیک و تمرینات HIIT از موزیک ورزشی استفاده می کنند.
بنابراین می توان گفت موزیک با درگیری بیشتر مغز، تمرکز اصلی آن را روی اجرای حرکات ورزشی معطوف می کند.
بدن انسان خودش یک ضرب آهنگ دارد که همان ضربان قلب است. به همین دلیل ذاتاً تمایل دارد خودش را با ضرب آهنگ موزیک ها همگام کند.
6) موزیک باعث کاهش خستگی می شود
هیچ چیز مانند احساس خستگی نمی تواند شما را از انجام ورزش باز بدارد.
در مطالعه ای که روی مردان دوچرخه سوار انجام گرفت، نتایج نشان داد ورزشکاران به کمک موزیک ورزشی با تمپوی متنوع توانستند شدیدتر ورزش کنند. بدون اینکه احساس خستگی یا ناخوشایندی داشته باشند.
موسیقی ورزشی مناسب حواس شما را از سختی کاری که انجام می دهید منحرف می کند. این بدان معناست که با موزیک می توانید شدت فعالیت را بالا ببرید بدون اینکه احساس خستگی کنید.
هر چند باید به یاد داشته باشید که نمی توانید فراتر از اصل اضافه بار تدریجی بروید. شدت یک فعالیت را می توان با افزایش تعداد تکرارها، مدت فعالیت و یا مقدار وزنه افزایش داد. اینکه چقدر مقدار شدت تمرین برای شما مناسب است توسط مربی تعیین می شود.
شما می توانید این افزایش شدت مجاز را با کمک موزیک ورزشی آسانتر و دلچسب تر کنید.
مطالعات علمی نشان داده است، زمانیکه ضربان قلب انسان به حداکثر می رسد، موزیک ورزشی دیگر کارساز نیست. این دقیقاً زمانی است که عضلات شما برای دریافت اکسیژن به اصطلاح فریاد می زنند. و در آن لحظه نیاز به اکسیژن از هر نیاز دیگری برای انسان مهم تر است. بنابراین در ورزش های با شدت خیلی بالا موزیک ورزشی چندان کارساز نیست.
7) موزیک فعالیت ورزشی را لذتبخش تر می کند

اگر در کلاس های اسپینینگ شرکت کنید متوجه می شوید که موزیک ورزشی با ضرب آهنگ های سنگین چقدر در اجرای این ورزش موثر است. موزیک ذهن شما را از سختی ورزش به خودش جلب می کند و با ایجاد هماهنگی و ریتم لذت ورزش را دو چندان می کند.
در یک آزمایش، برای یک گروه از ورزشکاران ویدئوی بدون صدا و برای گروه دیگر موزیک ورزشی پخش شد. نتایج نشان داد موزیک ورزشی در لذتبخش کردن ورزش موثرتر از ویدئوها بوده است.
8) موزیک ورزشی روند ریکاوری را سریعتر می کند
در اثر فعالیت ورزشی واکنش های شیمیایی مرتبط با سوخت و ساز در بدن بالا می رود. در اثر این واکنش ها میزان اسیدوز و سطح برخی هورمون ها در بدن بالا می رود که منجر به احساس خستگی می شوند.
دو محقق به نام های Szmedra و Bacharach تاثیر موزیک بر دوچرخه سواری و خستگی را بررسی کرده اند. آنها اعلام کرده اند که گوش دادن به موزیک می تواند به پایین آوردن اسیدوز و سطح هورمون در دوره ریکاوری کمک کند.
موزیک ورزشی ملایم می تواند ضربان قلب شما را پایین بیاورد. با پایین آمدن ضربان قلب و فشار خون، ریکاوری سریعتر انجام می شود.
محققان همچنین نشان داده اند که ریکاوری با موزیک ورزشی ملایم سریعتر از ریکاوری با موزیک تند یا بدون موزیک است.
موزیک آرام همچنین استرس را کاهش می دهد. استرس یکی از عواملی است که ریکاوری را به تعویق می اندازه.
ریکاوری سریعتر به این معناست که بدن می تواند سریعتر برای جلسه تمرین بعدی آماده شود.
حتماً بخوانید: 15 روش موثر برای تسریع ریکاوری در ورزش
9) چه موزیک ورزشی را چه زمانی گوش بدهیم؟
سرعت و تمپو، دو فاکتور مهم یک موزیک ورزشی است که در کیفیت فعالیت ورزشی اثر می گذارد.
در حالت ایده آل بهتر است برای گرم کردن از موزیک ورزشی آرامتر استفاده شود. این موزیک ها ضرب آهنگی حدود 120-126 BPM دارند.
با شروع حرکات اصلی ورزش می توانید متناسب با نوع فعالیت خود از موزیک ورزشی تندتر استفاده کنید. از آنجا که موزیک مستقیماً بر سرعت حرکات شما اثر می گذارد باید متناسب با فعالیت ورزشی باشد.
به عنوان مثال برای کار با وزنه یا ورزش هوازی موزیکی با تمپوی 128-135 BPM مناسب است.
برای سرد کردن یا ریلکس کردن نیز می توانید از موزیک های خیلی ملایم تر بهره ببرید. یعنی تمپوی کمتر از 100 BPM.
10) آیا موزیک وزرشی همیشه مناسب است؟
جواب این سوال را باید در تفاوت بین “خستگی” و “احساس درد” بیابیم. اگرچه موزیک ورزشی می تواند شما را از موانع ورزش مانند بی حوصلگی، خستگی یا انگیزه نداشتن دور کند. از طرف دیگر ممکن است شما را از توجه به موارد مهمی غافل کند.
خستگی علل مختلفی دارد. این علت ها می توانند در نتیجه عوامل فیزیکی، متابولیکی، روحی و … باشند. اگر خستگی به دلیل طی نشدن کامل و درست دوره ریکاوری باشد ورزش کردن حتی به زور موزیک ورزشی جایز نیست.
موزیک ورزشی ممکن است شما را از تمرکز بر اجرای صحیح حرکات و توجه به درد غافل کند. اگر احساس درد دارید به اجبار موزیک ورزشی فعالیت نکنید. دلیل درد را بشناسید و بعد از برطرف شدن آن به فعالیت ورزشی ادامه دهید.
خلاصه کلام
در علم تمرین هر جا صحبت از عوامل اثر گذار بر عملکرد ورزشکاران باشد عوامل روانی جایگاه ویژه ای دارد. عوامل روحی روانی آنچنان مهم اند که طی آماده سازی ورزشکاران حرفه ای، روانشناسان تکنیک های روانی را به آنها آموزش می دهند.
بنابراین برای داشتن عادات ورزشی منظم و مفید باید روحیه خوبی داشته باشید. در دنیای پر استرس امروز حفظ روحیه و بهداشت روانی کار دشواری است. یکی از عواملی که می تواند سطح روحیه شما را برای ورزش حفظ کند موزیک ورزشی است.
موسیقی ورزشی مناسب تعریف مشخصی ندارد و بیشتر به سلیقه افراد مرتبط است. با یافتن موزیک مناسب با نوع فعالیت و روحیات خودتان می توانید اثرات مثبتی بر عملکرد ورزشی تان بگذارید.
موزیک ورزشی می تواند قبل ورزش انگیزه شما را افزایش دهد. حین ورزش می تواند خستگی را به تعویق و هماهنگی حرکتی را بیشتر کند. و در پایان یک تمرین خوب می تواند به ریلکسیشن و ریکاوری شما کمک کند.
پس یادتان باشد قبل از شروع یک تمرین طولانی مجموعه موسیقی ورزشی مورد علاقه خودتان را تهیه کنید.
می توانید موزیک های ورزشی مورد علاقه خودتان را در قسمت کامنت با سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید. فراموش نکنید تا با عضویت در اینستاگرام فیت لیدی، از آخرین مطالب ما آگاه شوید.
در ادامه بخوانید: 10 مزیت داشتن مربی خصوصی بدنسازی برای بانوان