
ادعاهای زیادی درباره دستگاه ویبره وجود دارد. به تمامی محصولاتی که ادعا دارند تا با استفاده از آنها و بدون هیچ زحمتی قوی تر، سالم تر و حتی لاغرتر می شویم، باید با دقت بیشتری نگاه کرد. در این مطلب فیت لیدی از زاویه دیگری به دستگاه های ویبراتور نگاه می کنیم.
برخی محققان طبق مطالعاتی قبول دارند که استفاده از دستگاه ویبره برای ورزش کردن و توانبخشی، مخصوصاً بهبود آسیب ها و مصدومیت های کمر موثر است. اما این موضوع به این معنی نیست که تمامی ادعاهای دستگاه های ویبراتور مانند بهبود عملکرد یا تراکم استخوان برای افراد مبتدی صدق می کند. اجازه دهید بیشتر این موضوع را بررسی کنیم.
طبق بررسی های به عمل آمده همیشه محصولاتی که در برنامه های تلویزیونی معرفی می شوند آن چیزی که انتظار می رود از آب در نمی آیند! در سال های اخیر دستگاه های ویبره بسیاری با مدل های مختلف در باشگاه ها و کلاس های ورزشی به علت قیمت ارزان و روش مصرفی ساده مورد استفاده قرار می گیرند و به نوعی به یک دستگاه عادی در باشگاها تبدیل شده اند.
ادعای تولید کنندگان دستگاه ویبره چیست؟
یک سری از این دستگاه ها تنها عمل به ارتعاش در آوردن را انجام می دهند. برخی دیگر مجهز به سیستمی تحت عنوان مربی مجازی هستند تا شما را در استفاده ی موثر از دستگاه راهنمایی کند. اما جالب اینجاست که جهت های تکان دادن و به ارتعاش در آوردن آنها هم با یکدیگر متفاوت است. برخی در جهت بالا و پایین تکان می خورند و بعضی از آنها بصورت الاکلنگی.
تنها نقطه ی مشترک تمام این دستگاها میزان لرزش آنهاست. یعنی همه ی آنها ۲۰ تا ۵۰ بار ارتعاش را در ثانیه به عمل می آورند و احساسی مثل سوار شدن بر روی رولرکاستر را به مصرف کننده خواهند داد اما داستان هنوز تمام نشده است.
تولید کنندگان مدعی اند که این ارتعاشات در دستگاه ویبره باعث انقباض و کشش در عضلات می شود. همچنین عضلات بیشتری نسبت به انقباض ارادی درگیر می شوند. برخی از مطالعات علمی انجام شده این فرضیه را تایید می کند.
تاثیر دستگاه ویبره بر عملکرد ورزشی چگونه است؟
محققان دریافتند اجرای حرکات ورزشی روی دستگاه های ویبراتور عملکرد ورزشی را اندکی بهبود می بخشد. این تاثیر بسیار اندک شمرده شده است.
بر طبق یک سری پژوهش ها، تنها روی فرکانسی درست و مناسبی از دستگاه ویبره (که هنوز بطور قطع ثابت نشده) مردان ورزشکار آماتور انرژی مضاعفی طی چند دقیقه بعد از استفاده از ویبراتور در دویدن و پرش پیدا می کنند. همینطور لرزش و ارتعاشات ناشی از دستگاه ویبره می تواند گردش خون در بدن را تحریک کرده ( این مورد از نظر خوب یا بد بودن هنوز تایید نشده ) که شاید برای تسریع درمان و توانبخشی آسیب های نخاعی موثر باشد. اما در این موضوع شک و شبهاتی وجود دارد.
آیا استفاده از دستگاه ویبره در درمان های پزشکی می تواند مفید باشد؟
در حالی که برخی مطالعات از کار آمد بودن دستگاه ویبره در برخی کارهای خاص مثل درمان های پزشکی سخن می گویند، برخی تحقیات هم مزایای چنین محصولاتی را اغراق آمیز می دانند. برای مثال عنوان شده است: تنها استفاده از ویبراتور برای مدتی کوتاه (مثل ۳۰ ثانیه تا ۴ دقیقه) که آن هم برای هر شخص متفاوت است، ممکن است موثر باشد. در نهایت گروهی این داستان ها را کذب و گروهی دیگر از تاثیر دستگاه ویبره بر تراکم استخوانی بدن سخن می گویند.
آیا دستگاه های ویبراتور می توانند باعث آسیب شوند؟
به رقص در آوردن تمام بدن با استفاده از ویبراتور ها می تواند از طرفی تاثیرات منفی هم در پی داشته باشد. رانندگان کامیون با توجه به اینکه همیشه در معرض فرکانس های خاص لرزشی مشابهی با دستگاه ویبره در حالت نشستن هستند دچار عارضه های عصبی و عضلانی در کمر خود خواهند شد.
طبق صحبت های یکی از کارشناسان بزرگ این عرصه، فرکانس دستگاهای ویبراتور در حالی که شاید مشابه فرکانسی که کامیون ها روی بدن رانندگان اعمال می کنند نباشد. اما می تواند عوارضی مشابه را برای مفاصل فرد به ارمغان آورد. پس باید در استفاده از دستگاه ویبره و تاثیر ان بر مفاصل بسیار محتاط عمل کرد.
کلام آخر
نتیجه چیست؟… شاید برای ورزشکارانی مثل ورزشکاران المپیکی افزایش قدرت پرش تا یک اینچ بیشتر با استفاده از دستگاه ویبره بسیار پر اهمیت باشد. اما برای افراد عادی که تنها می خواهند عملکرد خود را در ورزش کمی افزایش دهند بهترین گزینه ورزش کردن بصورت سنتی در باشگاهای ورزشی است.
دلایل منطقی و بالینی وجود دارد که تاثیرات دستگاهای ویبراتور را تایید می کند اما اکثر تولیدکنندگان در رابطه با تاثیر محصولات خود بیش از حد اغراق می کنند.
سوالات و تجربههای خود را از طریق سایت فیت لیدی یا اینستاگرام فیت لیدی با ما در میان بگذارید.
در ادامه بخوانید: ورزش EMS چیست؟ کاهش وزن و چربی سوزی سریع با ای ام اس! کاربرد، مزایا و عوارض